Catedrala Mantuirii si Idiotii de pe facebook

Am primit deunazi (si am primit si azi) pe Facebook invitatie la "evenimentul" : "Spune NU construirii Catedralei Mantuirii Neamului!!". Am intrat acolo pentru a apasa pe NU (adica nu vreau sa particip la asta) si am citit primele 3-4 comentarii si realizez ce idioti frustrati dar mai ales NEPREGATITI au facebook.. adica eu cred ca nu toata lumea trebuie sa voteze pentru ca unii sunt prea prosti si de aceea suntem condusi de cine suntem condusi.
Bai am inteles ca exista Atei pe lumea asta, dar daca esti ateu inseana ca esti si idiot? Ce legatura are Catedrala cu Orice? Sa o luam sistematic. Cica exista foarte multi in Romania suparati pe acest proiect al BOR-ului de a face Catedrala Mantuirii Neamului. Ca cica sunt prea multi bani bagati si ca acei bani sa fie dati la Sanatate si la Educatie. Eu inteleg sa discutam liber pe seama acestui proiect. Am fost de acord sa vb despre locatie si ca nu trebuia daramat Monumentul Eroilor din parcul Carol, sunt de acord sa vorbim despre arhitectura acestui proiect dar nu si despre existenta lui din mai multe motive:
1 Banii pentru acest proiect NU vin de la Ministere si se iau de la gura copiilor morti de foame din satele neelectrificate (asa cum scriu idiotii pe facebook). Se face din donatiile credinciosilor si din banii BOR-ului. Daca statul Roman contribuie cu ceva (fie el si teren) ar fi ideal si voi dezvolta mai jos de ce;
2 chiar daca in Romania PIB-ul ar fi dublu noi tot la fel de rau am trai si nu din cauza Catedralei ci din cauza ca toti politicienii fura.. ne fura pe rupte;
3 Orice proiect de investitie acum este mana cereasca. Idiotilor care nu stiti o boaba de economie, daca se construieste ceva (ca sa inteleaga si gaga) se creaza locuri de munca, se dau salarii, e nevoie de materiale deci fabricile vor avea comenzi.. adica nu vor da faliment etc. Asta inseamna ca acest proiect va da de mancare implicit la foarte multa lume, BOILOR! si nu mai ziceti ca lumea nu are ce manca si BOR face Catedrala ca asta le da de mancare saracilor...;
4 mereu mancam rahat ca Romania nu are si ea niste constructii frumoase si impunatoare ca Sagrada Familia din Spania sau Catedrala de la Atena sau mai stiu eu ce alta constructie. Uite ca avem ocazia sa ne mandrim si noi cu o contructie/loc de pelerinaj si pentru altii nu numai noi sa mergem sa vizitam catedrale etc - deci va deveni obiectiv important pentru mandria noastra de romani cu prea putine obiective adevarate in Bucurestiul mort (le stiu pe alea de pe Lipscani si etc dar eu cred ca mai fain ar fi sa exploatam mai tare Casa Poporului si altele grandioase ca alea ar aduce bani din turism cum trebuie);
5 Noi nu avem biserica la Mormantul Sfant si nici pe Muntele Sfant pentru ca nu suntem in stare sa ne impunem dar macar aici sa avem o Catedrala adevarata;
6 nu e ca si cum avem niste miliarde si ne gandim "cum sa le cheltuim? " si a venit Daniel (si Teoctist inainte ) si au zis "hai sa o punem de-o catedrala!"

Sunt de acord sa vb despre faptu ca trebuie lucrat cu arhitecti buni si sa nu o facem "chici". Sunt de acord sa vb despre cum sa arate pictura si cum sa fie fresca si cine sa picteze sau despre cum putem pozitiona constructia pentru a fi usor vizitata de turisti si pelerini dar nu despre ineptii despre banii copiiilor din gradinitele nedotate de BOC, Tariceanu si Vacaroiu si nu de Daniel si Teoctist!
Ba chiar sunt de acord cu o discutie mai delicata, despre cum sunt pusi preotii sa stranga bani pt Catedrala pe chitanta ca nu mai e buna Cutia Milei:)).. Cu aceasta discutie sunt de acord si o putem aveam daca e moral sa strangem banii cu forta pentru un proiect de o asemenea anvergura sau nu... Cred ca asta e mai interesant!
La Iasi cand e Sf Paraschiva vin pelerinii, se misca ceva - economic vorbind - ba mai mult arata si foarte fain si toti iesenii se mandresc cu acea Catedrala de la Iasi dar acum strambam din nas sa facem una si la Capitala!
Eu zic sa se faca o mare catedrala , sa dureze 10 ani si sa fie 200 de locuri de munca si sa fie pictata mai frumos decat "Capela Sixtina". Dix it!

Comentarii

Irina Dan a spus…
Cel mai fain ar fi sa se construiasca ceva superb, grandios etc., dar care sa nu serveasca scopului de prostire in masa in numele lui Dumnezeu...dar asta e...Acum din capitolul "iar ma dau mare", iti spun ca acum 3 zile am fost la Sagrada Familia in Barcelona si am aflat ca constructia a inceput in 1882...nu-mi imaginez ca românii ar fi in stare sa construiasca o catedrala in 10 ani...deci mai avem de asteptat pana vin turistii :)
Lucian2050 a spus…
Tara pupatorilor de moaste!
Anonim a spus…
...
Anonim a spus…
1. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8288397-guvernul-alocat-10-milioane-lei-pentru-catedrala-mantuirii-neamului.htm - Guvernul a alocat 100 de miliarde in 2011, 50 miliarde in 2009, si nimic in 2010 ('doar' 100 de miliarde de la Consiliul Local); ulterior aparitiei articolului (iunie 2011), PMB a mai donat inca 100 de miliarde, iar Primaria sectorului 3, inca 50 de miliarde. Corect, statul roman nu contribuie cu nimic. Neinformat ?

2. Oricum ar fi, tot se fura, asa ca hai sa facem orice. LoL.

3. Pe acelasi principiu, 'Orice proiect de investitie acum este mana cereasca' propun sa facem o constructie de 500 de metri inaltime, roz, geamuri verzi. Ca orice investitie e mana cereasca, bla bla. De fapt, vreau eu banii aia, ca oricum o sa le fac locuri de munca, dau de mancare, samd.

4. Romania are suficiente constructii frumoase, locuri frumoase, inclusiv biserici sau manastiri. Decat sa bagam mii de miliarde (costul total e estimat la 2000 de miliarde de lei) intr-o constructie care poate fi la fel de bine un kitsch, mai bine investim o parte din banii astia in promovarea celor existente deja (nu sub Udrea, normal).

Ca idee, stiai ca in Romania exista 18.300 de biserici/manastiri si doar 4700 de scoli ?
SteFUN a spus…
1 ar fi super sa fie adevarat si sa fie dati acesti bani pentru ca aceasta catedrala costa mult mai putin decat un kilometru de autostrada:))
ar fi bine sa fie dati acesti bani dar dupa cum spuneai si tu acest proiect inghite enorm de multi bani de aceea ce da statul e doar o parte restul vine de la BOR. Eu in post scriam ca daca statul vine cu terenul e ok.. daca sunt si bani e mai bine. Nu uita ca acesti bani dati sunt Invetitii in BUCURESTi in viitorul lui pt ca turistii vor veni in Bucuresti nu pe Marte deci si Bucurestiul va castiga in viitor. E ca atunci cand organizezi o olimpiada, faci stadioane etc.. investesti mult dar apoi castigi.. se intorc banii

2Am zis ca se fura nu ca sa fie un motiv sa construim ci ca sa explic celor frustrati ca nu din cauza Catedralei o ducem rau ci pt ca se fura, un pic de atentie cand citesti:)

3 este prost formulat argumentul tau pt ca dai exemple demne de Vadim .. adica extreme... ce leg are acea constructie cu o CATEDRALA... uite Sagrada Familia are peste 100 de ani de cand se munceste la ea si vad ca e vizitata...

4 stii unde au fost primele scoli din tara? In biserica!!! cat la suta din populatie merge, teoretic, la scoala???? 25%?... adica 5 milioane? Cat la suta din populatie merge la o biserica (indiferent de rit)? 50-75%? cati copii incap intr-o scoala odata? 400... cati intr-o biserica? daca intr-un sat cu 3 confesiuni este o scoala.. acolo sunt 3 biserici... e greu sa explic astea unui om care NU vrea sa analizeze:) Fii mai atent si analizeaza un pic si vei gasi raspunsuri.

PS: scuze daca scriu cu greseli dar am o mare durere de cap si vroiam sa raspund... nu corectez ca de abia vad tastele. Noroc!

Postări populare de pe acest blog

GHICITORI NEVINOVATE DIN FOLCLORUL ROMANESC

Apel către noile lichele

...