a murit lupu (care Nationala?????)

Sunt un mare consumator de sport. Orice fel de sport (mai putin fotbal, ca sa recunosc). Ma uit acum la campionatul mondial de rugby despre care voi mai scrie la finalul lui. Am observat sa exista o moda mondiala si nu numai la rugby ci la orice sport. Este vorba de NATURALIZAREA jucatorilor. La rugby exista jucatori din Samoa (daca imi amintesc eu bine) care au fost acum naturalizati si joaca pentru Anglia... la fel si Wales are jucator din Togo sau ceva. Acum si FRR (Federatia Romana de Rugby) vrea sa aduca jucatori din Fiji si alte tari de astea ca sa-i naturalizeze sa joace la nationala noastra. ... Ma uit chiar acum la Europenele de tenis de masa unde Romania joaca cu Olanda si ghiciti cum le cheama pe olandeze? Se numesc Liu Hei si Mio Tze Dung sau ceva.. Sunt CHINEZOAICE care nici nu stiu olandeza dar joaca pentru Olanda.
Unde vreau sa ajung cu rationamentul meu? Pai unde dracu este Olanda... Unde este Anglia unde sunt Nationalele acestor tari? Unde exista o nationala daca in ea sunt numai stranieri? in echipa nationala de Rugby a Japoniei sunt vreo 12 stranieri. Pai aia nu mai este Nationala Japoniei, aia e echipa de club... Si acolo (la echipele de club in general - indiferent de sport) cred ca trebuie facut ca in alte tari unde nu ai voie sa ai la club mai multi de 5 jucatori straini pentru a ridica nivelul jucatorilor din tara unde se afla echipa de club.

Cred ca o sa se ajunga la un nivel la care echipele Nationale de ceva (...in general.. indiferent de sport) vor fi formate din jucatori din alte tari.. sa fie un amalgam.. Atunci tarile bogate nu vor mai avea nevoie de talente pentru ca LE CUMPARA. Si aici sunt 2 drame. O data ca nu mai putem spune ca sunt chiar echipe nationale (pentru ca nu mai reprezinta cu adevarat o tara si talentul ei ci un amalgam) si 2 faptul ca jucatorii talentati nu se pot face de trebuinta pentru tara lor.
Exista si o parte buna, faptul ca unii jucatori nu au cum sa evolueze pentru tara lor din diferite motive (ba ca acolo sunt prea multe vedete, ba ca antrenorii selectioneaza pe bani, ba ca nationala lor e prost organizata) si atunci evolueaza pt alta nationala, care ii vrea. Dar pentru astfel de cazuri exista echipe de club unde sa evoluezi si sa iei bani sa traiesti. Nu e nevoie sa evoluezi la alta nationala.
Cred ca ar trebui reglementate astfel de treburi si ar trebui ca naturalizarile, in orice sport, sa se faca mult mai greu si sa existe foruri internationale care sa mai limiteze (daca sa nu interzica) astfel de manevre.

Comentarii

Lucian2050 a spus…
Naturalizarea a fost intai prezenta la fostele mari puteri coloniale,oarecum normal,acum incepe sa se extinda si la tarile care nu au avut colonii.
Sunt si tari care nu apeleaza la naturalizari,Coreea de Nord si China,chiar Rusia cred ca sunt reprezentate 100% de cetateni ai tarilor respective.
Unele tari apeleaza la naturalizari pentru a realiza performanta intr-un sport,asiaticii sunt cei mai buni la tenisul de masa,asadar Olanda a importat chinezoaice.Acum nu stiu daca chinezoaicele Olandei o sa invinga vreodata chinezoaicele Chinei.
Si in fotbal naturalizarile sunt foarte prezente,tot la fostele puteri coloniale:Franta are aproape numai jucatori de culoare in echipa,Anglia detine si ea destui,Germania are turci,polonezi si putini nemti adevarati.
Uneori jucatorii naturalizati nu au daruirea specifica in meciurile internationale,dar fiind selectati dupa aptitudinile avute isi fac treaba de obicei,chiar daca nu simt mare lucru.
Ar trebui facut ceva la nivel international,fiecare sa se reprezinte cu ce are in "curte",cel mai bun si talentat sa castige.

Postări populare de pe acest blog

GHICITORI NEVINOVATE DIN FOLCLORUL ROMANESC

Apel către noile lichele

...