Lumina de Paste

IGP - Innocent thoughts

Asculta mai multe audio diverse

Nu prea am scris eu articOlE de Craciun, Paste sau Florii ca nu ma pricep. Pur si simplu nu imi ies astea cu "fie ca lumina sfanta sa va aduca in casa de Paste un Craciun minunat.." etc. Dar in sfarsit am avut un Paste memorabil si simt sa va impartasesc din el.
Azi am ajuns pe la Biserica pe la 23 si ceva. Ca in fiecare an. Cred ca Pastele este momentul in care noi ne adunam si suntem mai uniti fara sa vrem. Stiu ca sunt carcotasi care vor spune ca facem un automatism, mergema la biserica luam lumina si mergem acasa. Ei bine "automatismul" ala eu il ador. Nimic nu e mai frumos decat sa vezi atata lume cu lumanare aprinsa si canta "Hristos A Inviat" si cand preotul striga "HRISTOS A INVIAT" toata lumea ii raspunde "ADEVARAT A INVIAT" indiferent de etnie sau de culoarea parului sau bani in buzunar. Mi se pare atat de frumos si ma impresioneaza infiecare an si mereu am pielea de gaina in acele momente sau cand doar ma gandesc la asta. In fiecare an cand e 12 si ies preotii cu lumina si luam si noi lumina si bat clopotele am senzatia ca se face mai frig, ca parca se deschid cerurile si ca se vede un fulger ceva... de parca e un semn de Sus ca e bine... Si apoi toata lumea merge la morminte si asta iarasi mi se pare superb ca ne amintim, macar o data pe an, de strabunii nostri asa cum si noua ne-ar placea sa ne viziteze lumea la Paste si sa ne dea putina lumina macar o data pe an cand vom fi la 2 metri sub pamant.
De sus pritit acest "spectacol" trebuie sa fie magnific. Sa vezi serpi luminosi pe strazi intre biserici si apoi luminile se aprind in toate apartamentele si casele si lumea se bucura de lumina si de Paste si sarbatoreste si e Normal sa sarbatorim (asa cum zice si la Carte.. sa ne bucuram azi la mare Praznic Imparatesc!)...
Sunt foarte multi carcotasi (dar nu o sa le dau numele) care vor carcoti(ca de aia sunt carcotasi) si spun tot felul de prostii de genul : da lasa ca noi numai mancam si bem la Paste, da si asa mergem sa luam lumina ca e fun etc... Daca acest Eveniment s-ar intampla in orice satuc din Anglia si ei ar face la fel.. adica de sute de ani toti oamenii sa mearga la biserica si sa ia lumina.. pai ala era mare punct de atractie turistica.. la ei orice nimic e transformat in mare eveniment si stiu sa-l pretuiasca. Noi desi avem evenimente superbe si traditii super nu stim sa le pretuim si incercam sa le demonetizam desi si noua ne plac. E un fel de autodistrugere romaneasca tipica. Deci va rog, azi, fara carcotisme. Hai sa incercam sa ne bucuram de momentele astea super cand te intalnesti cu vechi prieteni si suntem de fapt o comunitate care pastreaza o traditie, care pastreaza o credinta si care comemoreaza ceva. Ei bina aceasta comunitate inseamna Biserica. Stiu ca am mai spus asta dar e important. Biserica nu este caramida sau cladirea in care te rogi, Biserica este grupul acela de oameni care se aduna pentru a impartasi ceva si noi in noaptea asta am fost o Biserica unita, civilizata, cu traditie si Frumoasa in adevaratul sens al cuvantului.
Dupa ce afara s-a terminat, am fost si am aprins lumina la morminte si m-am dus la alta bisericuta din oras. Una unde erau si rudele mele si printr-o conjunctura am ajuns sa raman si eu pentru prima data la slujba de inviere. De obicei plecam acasa cu ai mei dar tura asta ai mei sunt in Bulgaria deci am ramas cu bunica si matusa la bisericuta din cimitir. Aici a fost o slujba tare draguta si comunitatea de aici este foarte unita si stransa. O sa va scriu o data mai multe despre bisericuta asta. EI la finalul slujbei a fost o predica foarte scurta (avand in vedere ora la care se desfasura) dupa care preotul a facut ceva foarte foarte fain. A invitat pe toata lumea din biserica sa treaca pe la el pe la altar sa ciocneasca oua rosii. El a adus un cos mare de oua, le-a sfintit di'mpreuna cu multe felii de cozonac (din care chiar acum mananc) si am mers frumos toti din biserica si ne-a dat cate un ou si ciocneam cu el. Indiferent cine castiga plecai cu oul spart si preotul ramanea cu cel intreg pentru a da cu urmatorul. Apoi mai primeai si o felie sau 2 de super cozonac si vin daca erai dragut. Cica obiceiul asta se practica prin Oltenia si e chiar mai complex. Mi-a placut foarte mult si asta se intampla si pentru ca cei din biserica sunt foarte uniti si preotul foarte atasat de aceasta comunitate. Si te simti parte din ea si primit frumos si te duci acolo cu mare drag si senin si in seara asta toate intamplarile (plus ca dupa slujba bunica mi-a dat 2 sarmalute mici si calde de alea in vita, moldovenesti) mi-au facut o seara minunata, asa, ca pe vremuri. Chiar daca vremea nu a fost super macar am trait o seara frumoasa de Inviere.
Sper ca si voi sa aveti o seara la fel de frumoasa!
HRISTOS A INVIAT!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

GHICITORI NEVINOVATE DIN FOLCLORUL ROMANESC

Apel către noile lichele

...