Plesu, fara liiceanu...

Domnu Plesu zicea, la o emisiune fara rating la TV, ca noi ne plangem ca au fost, prin Romania, tot felul de popoare ce ne-au atins". Ca au fost turcii, apoi au fost fanariotii si mai apoi comunistii si noi, ca popor, ne multumim in a spune "noi nu suntem de vina, din cauza lor am ajuns asa. Si aici, nea Plesu, zice ca acest fel de a pune problema, aceasta gandire nu este terapeutica, buna pentru vindecare, ca asa nu ne facem bine.
Aici vreau sa ridic o intrebare: "noi vrem sa fim vindecati?" Nu cred ca romanul vrea sa fie vindecat. Cred ca lui ii place asa sau, mai rau, Nu suntem in stare sa ne facem bine. "NU vrem Sa vrem sa cautam sa ne facem bine. Acest sindrom mioritic este groaznic. Este sindromul: "romanului ii faci bine cu forta". Numai cu un rege impus dar mai ales Strain o sa ne fie bine. Noi suntem incapabili de a ne dori binele noua si de a ne face singuri binele, pana la capat. Avem varianta tipica- facem bine pana la un punct de la care "lasa ma ca merge asa, pentru Romania e prea bine deja". Pai de ce sa gandim asa? De ce cand facem ceva nu o facem pana la capat. Raspunsul la intrebarea mea a venit cand organizam un spectacol si vroiam sa il fac bine - pana la capat - am primit raspunsul: lasa ma Stefan ca e bun asa ca doar e Buhusi. Si am spus 'pai de ce nu vreti sa iasa foarte bine, pana la capat? ' pai pentru ca suntem aici intre noi, nu ne vede nimeni. Pai o facem bine pana la capat pentru noi, pentru mine insumi nu pentru ca ma vede altul. Dar Romanul nu vede asta.
Acum, Acest sindrom: "nu ne vede nimeni, suntem intre noi", merge pana foarte sus, undeva la nivel de conducere unde mereu lucrurile se fac (ma refer la legi sau masuri) asa, de dragul de a fi facuta ca "merge si asa"...

Aici se intelege gresit, dupa parerea mea, "sindromul"nostru mioritic. Aud des ca noi, romanii, stam si ne uitam la soarta noastra ca ciobanul din Miorita. Ca ciobanul ala ne caracterizeaza si ca e un bou (pe scurt) ca nu se revolta si ca isi asteapta moartea.
Asta este o viziune si o teorie pe care o aud de multe ori de la niste semidocti ce au citit 10 piese de teatru (oricum mai mult decat mine) si care cred ei ca au gasit esenta romanismului. Cred ca Miorita este o Capodopera Prost inteleasa. Este Motivul maximum, este argumentul suprem pentru a intelege de ce Ortodoxia a venit manusa (si neimpusa) peste poporul roman. Este atitudinea ortodoxa a romanului... este superba si cred ca am cuvinte prea putine ca sa descriu eu asta. Sper ca intelegeti ce vreau sa spun si, daca nu, poate ar trebui sa cautati raspunsul in Scripturi si nu in Razboaiele de cucerire din Vest.

Ce vreau sa spun, in concluzie, este ca romanului trebuie sa ii faci binele ca fota, ca nu poate si nu stie sa isi faca bine si ca asta nu trebuie fie confundata cu "sindromul Miorita".

Comentarii

mihai a spus…
sunt de acord cu tine.. ar trebui sa nu ne mai plangem atat de mila si sa luam atitudine. Exista o limita cat timp ne putem vaita ca ne-a lovit comunismul.. si asta am depasit-o in 2009. Din punctul meu de vedere nu exista decat o metoda pentru a merge mai departe.. investitia in educatia, cercetare, dezvoltare tehnologica. Aici nu vad intelegere cu atitudinea ortodoxa romana.. care a mentinut o mediocritate in modul de gandire al romanului.
Ceva care mie imi da de gandit: In Romanica existe ~18000 de biserici si ~200 de spitale.
SteFUN a spus…
nu stiu daca s-a inteles 100% ce am vrut sa spun dar sunt sigur ca asta este vina mea... nu sunt bun CU CUvintele... dar incerc.
Intr-un singur punct vreau sa comentez: La biserica merge orice roman. La spital doar cel bolnav. Refuz sa cred ca suntem 22 de mil de bolnavi.
2 la mana, sunt 18 000 de biserici de TOATE cultele nu doar ortodoxe
3 la mana, biserica nu este institutie de stat, nu e din banii "comuni" republicii, e din donatii sau banii bisericii. Deci nu avem niciun drept sa judecam asta.
4 la mana, o biserica are 200 de locuri, un spital 2000
5 lista e lunga

asa cum in Romania sunt 200 de spitale ... asa sunt si 2 milioane de baruri... dar nu sunt din banii statului, nu judecam asta:)
Anonim a spus…
Ca tot veni vorba de asta. Tu ca profesor de geografie predai elevilor ca pamantul are 8600 de ani vechime si ca soarele se invarte in jurul nostru?
SteFUN a spus…
offf... cat de putin intelegi din ce spun. Ok! o sa raspund in acelasi ton: le predau ca Terra s-a format in milioane de ani, ca s-a format in perioade de evolutie, ca soarele e in cetrul caii lactee si ca Terra se invarte in jurul ei daaaaar NU le spun ca omu e din maimuta.

Daca tu vrei sa crezi ca de acolo provii este problema ta:)
Lucian2050 a spus…
Biserica este o institutie care inca beneficiaza de "ajutorul" statului.
In specual BOR.Adica 75% din salariile popilor sunt achitate de Stat,plus ca statul mai dezvolta si alte parteneriate cu Biserica pentru diferite proiecte.De exemplu,Biserica detine monopolul pentru realizarea obiectelor de cult bisericesti(de la candelabre,la vesminte,de la iconite,la mir imbuteliat etc.),tot ea le tranzactioneaza si obtine profit de pe urma lor,dar nu plateste TVA,taxe,impozite sau orice altceva!Tare nu?As vrea si eu asa o afacere..
Ca idee,din bugetul pe anul trecut Cultele,in special Biserica Ortodoxa Romana a "papat" 0,4% din PIB,pe cand activitatile de cercetare numai 0,2%...In concluzie,crede si nu cerceta!
SteFUN a spus…
dear Lucian,

m-am gandit mult daca mai are rost sa iti raspund sau nu. Doar pentru ca esti un cititor fidel si pentru ca de obicei ai comment-uri pertinente, doar pt asta si o sa raspund altfel, modul idiot de a pune problema stahanovist ma deprima si imi consuma neuronii mai fara folos decat telenovela pepe cherida.
Deci sa raspund: daca tu crezi ca ne merge rau in tara pentru ca 0,6 % din PIB se duc l;a popi... atunci cred ca mai bine plecam acasa. Asta e de nivelul lui Rezmires care imi spune mie, actor, ca nu Produc nimic si ca un muncitor din fabrica lucreaza muuult sa imi dea mie salariu.

puteau sa fie 10% din PIB la biserici si situatia din Romania tot nu se schimba. De ce mereu confundam situatiile. de parca cei 0,6% sunt luati de la ghura cercetarii cand 2% din pib (sper ca nu ma insel) sunt la ministerul inventat a lui Udrea.

Orice se intampla rau in lume Biserica e de vina ca sunt 0,6% din pib acolo desi cel mai mare eveniment al Romaniei de dupa 1989 nu a fost summit-ul NATO si nici venirea lui Bush ci venirea Papei Iona Paul al 2-lea in Romania la chemarea Preafericitului Teoctist.
E doar un exemplu rupt din context.

Inca ceva draga Lucian, expresia (idioata) crede si nu cerceta NU EXISTA NICAIERI IN BIBLIE, e o scorneala a inchizitiei dar biserica crestin Ortodoxa spune invers: Cerceteaza si vei crede... Cum scrie la scripturi "bate si tis e va deschide...."

PS: te plangi de monopol DAR candelele se fac de BOR pentru uz in cadrul BOR... e normal sa fie facute de BOR...

sincer discutia asta anti biserica (ma refer la caramida nu la suflete in comuniune) este atat de penibila si se incadreaza in FIX ce am scris la inceput "nu noi suntem de vina, de vina sunt tatarii, turcii, fanariotii, comunistii, fni si mama lu tata lu stalin"....

ABsolut Nimeni nu a inteles ce am vrut sa scriu si sunt 100% vinovat ca nu stiu sa scriu si sa explic EU... offf mai bine bagam niste bancuri sau 2 poze de rahat
akritura a spus…
eu am inteles ce ai vrut sa spui, Stefan, dar nu sint sigura ca sint in total acord cu tine. ma tem ca tendinta romanului de a ascunde gunoiul sub pres, doar ca sa vada musafirii ca e curat (fireste, e o metafora. incerc sa definesc superficialitatea) nu are de a face cu niciun mit, cu nicio religie: e pur si simplu o chestiune de educatie. nu stiu daca se pune problema de a se complace intr-o situatie, de a vrea sa ne fie mai bine, de a sti sau nu cum. ma tem ca e vorba de cum am fost invatati sa privim lucrurile, sa reactionam apoi (sau nu) si , mai ales, de cum ne autoeducam noi ulterior in acest sens.
Lucian2050 a spus…
Sincer,eu nu incercam sa te conving pe tine de ceva,articolul l-am inteles perfect,dar am avut o reactie personala la adresa Bisericii pentru ca vazusem ceva comentat despre institutia in cauza.
Stiu ca expresia folosita era motto-ul Inchizitiei si in numele ei s-au facut mii de victime,in randul persoaneleor care poate aveau "tupeul" sa mai si gandeasca inainte sa creada orbeste,dar asta e alta poveste!

Ca idee,eu nu inteleg de ce Biserica noastra e privilegiata si trebuie sa ia si ea o felie din "tortul" numit PIB.Oriunde in lumea civilizata Biserica si cultele in general se intretin singure,se autofinanteaza si "produc" bani in functie de numarul de credinciosi sau de alte aspecte..
Sa presupunem ca un om este ateu si contribuie la PIB-ul tarii,cum fac majoritatea oamenilor,ei el indirect contribuie si la finantarea Bisericii cu toate ca NU crede!Destul de hilar..
In plus,sunt perfect de acord ca Biserica sa detina monopol pe mir,candele si alte produse,dar sa plateasca si taxele si impozitele cuvenite,ca orice activitate productiva!
Oricum Romania este o tara traditionalista,unde oamenii mor la cozi la moaste,o tara a pupatorilor de moaste!
Iar in loc sa facem ceva si sa luptam,preferam sa ne ascundem dupa sintagma "daca da Domnu'"...
Sunt multe nedreptati in lumea ssta,dar o nedreptate e o nedreptate,nu exista nedreptati mai mici (de 0,4% din PIB) si nedreptati mai mari(de 2% din PIB)!

PS - Sunt o persoana destul de religioasa,dar si CORECTA,iar cand vad imbuibatii de popi ma apuca frisoanele,tusa seaca si zona zoster deodata.:)
PS1 - Mor de nervi cand vad asocieri politicieni-popi,popi-politicieni la diverse manifestari,iar asocierea asta e devenit obisnuita,asa se decredibilizeaza ambele institutii,daca mai aveau nevoie si de asta..Oricum, "pupatorii de moaste" nu vad asta..

Postări populare de pe acest blog

GHICITORI NEVINOVATE DIN FOLCLORUL ROMANESC

Apel către noile lichele

...